YouTube ve Adil Kullanım


Merhaba Arkadaşlar Nasılsınız.

Bu yazıda sizlere Youtub'ta Adil Kullanım Hakkı meselesini anlatmaya çalışacağım. Youtube yayıncılığına yeni başlayan herkes sanırım bu konuyu merak etmiştir çünkü bir dönem ben de çok merak etmiştim. Şimdi Adil Kullanım Nedir? Adil kullanım en basit tanım ile başkasına ait lisanslı bir videoyu telif hakkına takılmadan kullanabilmek demektir.

YouTube işine başladığım ilk günlerde nasıl bu işi daha iyi yapabilirim, nasıl özgün çalışabilirim gibi soruların cevabını arıyordum.. Nette oldukça araştırma yaptım ve sonuçta YouTube'ta özgün olmak için yine YouTube'taki diğer videoları da kullanabileceğinizi keşfettim. Önce sizler gibi bende çok sevinmiştim ama sonra anladım ki iş o kadar da basit değilmiş maalesef. Ne yazık ki Google ve YouTube'un özellikle yardım bölümleri çok karışık ve yetersiz zaten mail ile yardım almak ta neredeyse imkansız gibi bir şey. O yüzden başladım tekrar araştırmaya.

Önemli Soru Şu.. Telif hakkı korumasındaki bir çalışmayı telif hakkını ihlal etmeden kullanmak mümkün mü?

Bu konuda internette forumlarda vs 30 saniyeye kadar serbest yada ne biliyim 3-5 saniyeden bir şey olmaz gibi şeyler sıkça yazılıyor. Fakat araştırmalarım bunun aslının olmadığını gösterdi. Tek bir saniyelik görüntüden bile telif hakkı yeme riskiniz her zaman var. Ayrıca yine YouTube diyor ki video açıklamasına kaynak yazarak, reklam göstermeyi kapatarak vs.. telif hakkından kurtulmuş olmazsınız.. Her durumda telif hakkı ihlali yiyebilirsiniz. Peki nedir o zaman bu adil kullanım ?

YouTube adil kullanımı şöyle tanımlamış;

Adil kullanım, telif hakkıyla korunan materyali belirli koşullar altında telif hakkı sahibinden izin almadan yeniden kullanabileceğinizi belirten yasal bir ilkedir. Telif hakkı sahibinin izni olmadan materyal kullanmanın uygun olduğu durumlar için geçerli kurallar ülkeden ülkeye değişmektedir. Örneğin, ABD'de yorum, eleştiri, araştırma, öğretim veya haber sunma çalışmaları adil kullanım olarak kabul edilebilir.

Şimdi burada ne demek istediğini ise şöyle izah edebilirim sizlere.

Aşağıda telif hakkı ile korunan materyaller kullanılarak yeni bir video oluşturulmuş.

http://www.youtube.com/watch?v=HfuwNU0jsk0 

Bu yeniden düzenleme, farklı kaynak materyallerden alınan kısa alıntıları birleştiriyor ve ekonomik kriz zamanlarında provokatif konuşmaların etkisi hakkında yeni bir mesaj oluşturuyor.

Yani Önemli İpucu Şu

Kaynak materyale yeni bir anlam katan eserler, adil kullanım olarak kabul ediliyor.

Diğer bir adil kullanım alanı ise eleştiri. Biz Türkler çok severiz :) Örnek olarak aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

http://www.youtube.com/watch?v=tHOhaqmrEKI 

Burada, videoyu hazırlayan kullanıcı oyunu eleştiriyor ve argümanının belirli noktalarını örneklerle açıklamak için kısa oyun oynama klipleri kullanıyor.

Diğer bir konu ise haber sunma. Aşağıdaki videoyu izleyin.

https://www.youtube.com/watch?v=j7eWbx7BgWs 

Bu videoda, manşetlere çıkan ve doğruları yansıtmayan bir televizyon haberi tartışılıyor. Yorumcu, haberinin konusunu belirtmek için kısa bir klip kullanıyor.

Burada yazdıklarım asılsız kafadan atma şeyler değildir arkadaşlar YouTube'un kendi yayın politikasıdır. Birçoğunuz belki biliyordur şahsen ben zamanında bilmiyordum. Ancak bir noktayı belirtmekte yarar var. YouTube telif hakkı anlaşmazlığı yaşanırsa yetkili Amerikan Mahkemeleridir demiş. Yani siz bir videoyu aldınız üstüne yorum yaptınız vs. yeni bir eser oluşturdunuz. Eğer telif hakkı gelirse bu adil kullanım demek için mahkemeye başvurmanız ve bunun adil kullanım olup olmadığını mahkemeye tescil ettirmeniz gerekiyor.

Yani kısacası bana soracak olursanız adil kullanım falan boş verin kendi videonuzu kendiniz oluşturun.

Kolay Gelsin.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Footer'ı Göster